Περού – Στη χώρα των Ίνκας, των λάμα και των Άνδεων για 3 εβδομάδες – Μέρος 1ο
Κάθε ταξίδι χαρακτηρίζεται από ένα τρίπτυχο βασικών εννοιών που ο καθένας μας πρέπει να «παντρέψει» αρμονικά με βάση τις δικές του προτεραιότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ταξίδια γυρίζει γύρω από θέματα κόστους, χρόνου (διάρκεια/περίοδος εκτέλεσης) και ταξιδιωτικής εμπειρίας.
«Πότε και για πόσο διάστημα πήγατε? Πώς περάσατε? Πόσο κόστισε?»
Αν και το κόστος είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να καθορίσει την εκτέλεση ενός ταξιδιού, η περίοδος εκτέλεσης ή η διάρκεια και η εμπειρία είναι εξίσου βασικότατα στοιχεία καθώς, για παράδειγμα, ακόμα και μια αλλαγή στην περίοδο εκτέλεσης κατά μόνο μερικές ημέρες μπορεί να εκτοξεύσει στα ύψη οποιοδήποτε προϋπολογισμό! Έτσι, όσο πιο μακρινός και «δύσκολος» είναι ένας προορισμός τόσο πιο μεγάλη πρόκληση είναι η οργάνωση ενός ταξιδιού με ιδία μέσα – όχι φυσικά με ταξιδιωτικά πρακτορεία – και έτσι τόσο πιο μεγάλη είναι η προσπάθεια να «παντρέψει» κανείς τα τρία αυτά βασικά στοιχεία. Από την άλλη, όμως, τόσο πραγματικά πιο μεγάλη είναι η ψυχική χαρά και η ευφορία όταν ολοκληρώνει κανείς με επιτυχία ένα τέτοιο ταξίδι.
Το ταξίδι στο Περού είναι ένα από αυτά.
Αρχικά για ένα τέτοιο ταξίδι το κόστος συνήθως είναι υψηλό. Οι πτήσεις πρέπει να γίνουν μέσω Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας και αν αυτή είναι το Άμστερνταμ (KLM) τότε μόνο για την πτήση εκεί θα χρειαστείτε 200-400 ευρώ το άτομο. Εντελώς αποθαρρυντικό για κάποιους, αλλά για άλλους ακόμα πιο «προκλητικό» για να βρουν πιο φθηνές πτήσεις αλλάζοντας την περίοδο εκτέλεσης του ταξιδιού ή τους ενδιάμεσους προορισμούς.
Επίσης, όπως ποτέ δε θα πηγαίνατε στην άλλη άκρη του κόσμου για ένα … “γρήγορο εσπρεσάκι”, έτσι και ποτέ δε θα πηγαίνατε – ή δε θα σας συμβούλευα να πάτε – στο Περού μόνο για τη Λίμα ή για το Μάτσου Πίτσου (Machu Picchu). Μάλιστα, όσο πιο πολύ διαβάσετε για το Περού σε ταξιδιωτικούς οδηγούς ή το ιντερνέτ, τόσο περισσότερο θα θέλετε να προσθέτετε προορισμούς και θα βλέπετε το πρόγραμμά σας να αυξάνεται. Κοινώς, «τρώγοντας έρχεται η όρεξη».
Ο παράγοντας «εμπειρία» χωράει πολλές συζητήσεις. Σίγουρα αν αυτό που ψάχνετε από ένα ταξίδι είναι «πεντάστερα» ξενοδοχεία με jacuzzi, προσωπικό μπάτλερ για να σας ανοίγει το φως στο δωμάτιο και χρυσά πόμολα στα … συρτάρια του δωματίου σας, τότε μάλλον το Περού δεν είναι προορισμός για εσάς. Από την άλλη, αν στην «εμπειρία» προσθέσουμε τις έννοιες «δραστηριότητες – πολιτισμός – ιστορία», τότε ο παράγοντας αυτός όχι απλά ανεβαίνει αισθητά, αλλά σίγουρα κάνει το Περού ένα must προορισμό. (Βέβαια, μια από τις … παράπλευρες απώλειες σίγουρα θα είναι η αύξηση του κόστους, αλλά νομίζω ότι με ένα προσεκτικό σχεδιασμό με ξενοδοχεία της τάξης των 40-60 ευρώ, μπορείτε να κρατήσετε σε λογικά και αποδεκτά επίπεδα το συνολικό κόστος).
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η πρότασή μας
Στο Περού, όπως άλλωστε και σε όποια χώρα του μεγέθους και της ιστορία της μπορείτε να ταξιδεύετε για μήνες. Καθώς βέβαια κόστος και χρόνος είναι περιορισμένα αλλά και από την άλλη «Μια φορά στη ζωή κάνουμε τέτοια ταξίδια», ένα ιδανικό χρονικό διάστημα είναι οι τρεις εβδομάδες για να δείτε τους πιο βασικούς προορισμούς μαζί με λίγη δόση περιπέτειας. Έτσι, συστήνεται ακόμα και να καθυστερήσετε το ταξίδι σας κατά ένα χρόνο για να μαζέψετε αρκετά χρήματα ώστε το ταξίδι εκεί να είναι πραγματικά ολοκληρωμένο!
Για να οργανώσετε μόνοι σας τρεις εβδομάδες στο Περού ο προγραμματισμός πρέπει να ξεκινήσει αρκετά νωρίς – τουλάχιστο ένα εξάμηνο και ιδανικά ένα εννεάμηνο πριν την εκτέλεση του ταξιδιού. Πρώτο βήμα είναι η αγορά ενός αξιόπιστου ταξιδιωτικού οδηγού. Στην αγορά υπάρχουν πολλοί οδηγοί, αλλά πραγματικά πολύ λίγοι – ίσως δύο – είναι οι πιο αξιόπιστοι, ολοκληρωμένοι και το σημαντικότερο επικαιροποιημένοι. Σίγουρα δε θέλετε το λεωφορείο που υποτιθέμενα θα σας πάει σε μια περιοχή να καταλήξει σε άλλη πόλη ή σε κάποιο απομονωμένο χωριό!
Αφού αφιερώσετε ένα αρκετά καλό διάστημα διαβάζοντας τον οδηγό, συλλέγοντας πληροφορίες από το internet και από συζητήσεις και φιλτράροντάς τες, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να χτίζετε το πλάνο σας, ξεκινώντας με το τί επιθυμείτε να επισκεφτείτε, τους σχετικούς χρόνους και έτσι να ξεκινήσετε να κοιτάτε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία. Καλή περίοδος για να εκτελέσετε το ταξίδι είναι το καλοκαίρι.
Οι επιλογές στο Περού είναι πολλές. Αμαζόνιος, Άνδεις, Λίμνη Τιτικάκα (Titicaca), Κούσκο (Cusco), Μάτσου Πίτσου, Ίνκα Τρέιλ (Inca Trail), Αρεκίπα (Arequipa) κλπ. Όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις για να δείτε τις βασικότερες πόλεις θα πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστο ένα μήνα. Έτσι, και αν δεν έχετε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να κινηθείτε αντικομφορμιστικά, μπορείτε να κινηθείτε στα βασικά σημεία διανθίζοντάς τα με κάποιες επιπλέον δραστηριότητες.
Η πρότασή μας περιλαμβάνει τις πόλεις Λίμα, Νάζκα (Nazca), Αρεκίπα, Πούνο (Puno) και Κούσκο που αποτελούν τα βασικά σημεία εξορμήσεων. Διανθίστε τα παραπάνω με 2ήμερο ταξίδι στο φαράγγι Κόλκα Κάνυον (Colca Canyon). Προσθέστε ένα 3-ήμερο ταξίδι στη Βολιβία μέσω του Πούνο. Μετακινηθείτε με λεωφορεία της γραμμής και σταματήστε σε ενδιάμεσους σταθμούς. Φυσικά αν το λέει η καρδιά σας οργανώστε τουλάχιστο ένα εξάμηνο νωρίτερα το Ίνκα Τρέιλ (3 ημέρες) Έτσι έχετε ένα πλήρες και χορταστικό μενού που μάλλον τα περιλαμβάνει όλα … ή σχεδόν όλα καθώς θα μπορούσατε να αφιερώσετε μερικές ημέρες στον Αμαζόνιο ή στο Βόρειο Περού.
Πριν το ταξίδι δώστε βάση σε εμβόλια, φαγητό, μετακινήσεις, ασφάλεια και χρήματα. Φροντίστε να μη σας φοβίσουν όσοι κινδυνολόγοι δεν ξεμυτούν έξω από το σπίτι τους χωρίς να κάνουν μια … ασφάλεια ζωής ή χωρίς να ανάψουν το καντηλάκι τους και ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο προετοιμασμένοι πάτε, τόσο πιο ασφαλείς θα νιώσετε!
Από τα δύο βασικότερα σημεία εισόδου στο Περού, ίσως το πιο συνετό – και μάλλον το μοναδικό αν λάβετε υπόψη την «ασθένεια του ύψους» που σημαίνει ότι πρέπει σταδιακά να πάτε από τα χαμηλά στα υψηλά εδάφη – είναι η πρωτεύουσα.
Αεροπορικά η Λίμα εξυπηρετείται από λίγες Ευρωπαϊκές εταιρίες καθώς το να πετάξετε μέσω Αμερικής – και ειδικά με την πιθανότητα να περάσετε από έλεγχο διαβατηρίων στα εκεί αεροδρόμια – μάλλον δεν είναι και τόσο συνετό. Έτσι, οι μοναδικές επιλογές είναι το Άμστερνταμ (KLM) και το Παρίσι (Air France).
Αν δεν έχετε κάνει υπερατλαντική πτήση 13 ωρών προτείνω να μη σας φοβίσει. Καλή παρέα, ταινίες, φαγητά, ανέσεις, ακόμα και στην οικονομική θέση και η ώρα περνάει γρήγορα και ευχάριστα. Έτσι κι αλλιώς ένα ταξίδι δεν είναι μόνο το να βρίσκεσαι κάπου, αλλά και η μετάβαση εκεί, οπότε μη νιώσετε το αεροπορικό ταξίδι σαν αγγαρεία, αλλά πραγματικά αφιερώστε χρόνο να το απολαύσετε και φυσικά να ξανασυζητήσετε με τον/την συνταξιδιώτη σας το πλάνο και να κάνετε σχέδια. Φανταστείτε τον εαυτό σας σα να πηγαίνει εκδρομή με όλους τους συνεπιβάτες σας στο Περού και νιώστε σα μικρό παιδί όπως νιώθατε στις εκδρομές του Δημοτικού ή Γυμνασίου μέσα στο λεωφορείο και την τόση χαρά που είχατε. Κάπως έτσι είναι!
Όταν προσγειωθείτε στο Jorge Chavez φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να «απολαύσετε την ανθρωπογεωγραφία του χώρου» που ίσως ποτέ στη ζωή σας δεν συναντήσατε. Αρχίστε να συλλέγετε πληροφορίες για τους ανθρώπους, τον τρόπο ντυσίματος, τις συμπεριφορές, τα χρώματα, τις ηλικίες, την αρχιτεκτονική, τα κτίρια, τα αυτοκίνητα, τον καιρό κλπ – όλα εκείνα που θα δημιουργήσουν την εμπειρία του «να είσαι στο Περού». Αν έχετε χρόνο, πάρτε ακόμα και ένα καφέ και απολαύστε περισσότερο το χρόνο και το χώρο. Συνήθως οι αφίξεις σε αεροδρόμια συνεπάγονται την όσο πιο γρήγορη απόδρασή μας από αυτά, αλλά εσείς μπορείτε να ζήσετε λίγο παραπάνω τη στιγμή αυτή. Δεν προσγειώνεστε κάθε μέρα στην άλλη άκρη του κόσμου και πάντα ένα αεροδρόμιο είναι ένα πολύ καλό σημείο για τις πρώτες εντυπώσεις.
Καλό είναι να έχετε ήδη οργανώσει τη μετάβασή σας στο ξενοδοχείο με ταξί. Η πρώτη αίσθηση μέσα από το ταξί – ή το λεωφορείο – είναι ότι σίγουρα η χώρα αυτή δε μοιάζει με καμιά άλλη που έχετε επισκεφτεί!
Φροντίστε να βρείτε ξενοδοχείο είτε στο κέντρο της πόλης είτε στις περιοχές Μιραφλόρες (Miraflores), Μπαράνκο (Barranco), Σαν Ισίντρο (San Isidro) όπου και «συμβαίνουν πράγματα» και πιο εύκολα μπορείτε να κινηθείτε, αλλά και θα νιώσετε πιο ασφαλής.
Δύο μέρες είναι αρκετές για τη Λίμα. Λόγω του περιορισμένου χρόνου μπορείτε για μια ημέρα να νοικιάσετε ένα τουρ της πόλης που γρήγορα και με χαμηλό κόστος, αλλά και με μια σπαρτιάτικη ξενάγηση θα σας παρουσιάσει τα βασικά σημεία της πόλης – την κεντρική πλατεία Πλάθα ντι Άρμας (Plaza de Armas), το μοναστήρι-εκκλησία Σαν Φρανσίσκο (San Francisco) με τις κατακόμβες, μερικές γειτονιές της πόλης, αλλά και την περιοχή Πατσακάμακ (Pachacamac) ένα αρχαιολογικό χώρο με μνημεία στα προάστια της Λίμα που δίνει στον επισκέπτη μια πρώτη γεύση του τι θα επακολουθήσει.
Την επόμενη ημέρα μπορείτε να περπατήσετε την περιοχή Σαν Ισίντρο (San Isidro) και μετά την περιοχή Μιραφλόρες (Mirafores) που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και προσφέρει μια πιο απαλή, ασφαλή και ευκολοχώνευτη, για τον πολύ κόσμο, επαφή με την καθημερινότητα της Λίμα και να νιώσετε τον παλμό της πόλης, μακριά από όποια τουριστικά προγράμματα.
Μπορείτε επίσης να βρείτε στην περιοχή μερικές από τις υπαίθριες αγορές για να ψωνίσετε μπιμπελό αν και θα βρείτε άπειρα από αυτά στη συνέχεια του ταξιδιού σας. Σίγουρα μπορεί η Λίμα να μην έχει σημαντικά μνημεία ή πρωτοκλασάτα μουσεία παγκοσμίου φήμης ή μοντέρνα κτίρια σχεδιασμένα από γνωστούς αρχιτέκτονες, αλλά και μόνο η βόλτα και η απορρόφηση εικόνων μιας πρωτεύουσας που δεν συναντάτε κάθε μέρα αξίζει τον κόπο. Για το βράδυ περπατήσετε όλη την οδό Λάρκο (Larco) στο τέλος της οποία υπάρχει ένα ιδιαίτερο για τα δεδομένα της Λίμα εμπορικό κέντρο, το Λάρκομαρ (Larcomar) με αρκετά μοντέρνο και ευρωπαϊκό (ή αμερικάνικο αν θέλετε) αέρα, με εστιατόρια, σινεμά, μαγαζιά. Μπορείτε να περάσετε όμορφα μερικές ώρες πίνοντας ένα καφέ ή ποτό, αγναντεύοντας τη θάλασσα του Ειρηνικού Ωκεανού ώστε να προετοιμαστείτε για το βασικό μέρος του ταξιδιού σας που θα ξεκινήσει την επόμενη ημέρα, αν και η πρόταση μας, για το εμπορικό κέντρο, θα αφορούσε κυρίως ένα δείπνο το τελευταίο βράδυ πριν φύγετε από τη Λίμα για το ταξίδι επιστροφής και να αφήσετε το απαλό αεράκι να σας ταξιδέψει πίσω στα μέρη που είδατε.
Δύο μέρες στη Λίμα σου αφήνουν ένα αίσθημα κάποιας πικρίας για τον κόσμο και την καθημερινότητά του. Συνηθισμένοι από τα … υποτιθέμενα υψηλά και απαστράπτοντα στάνταρτ ζωής του δυτικού κόσμου, αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε τα επίπεδα ζωής ή και φτώχιας στα οποία ζει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου και συγκεκριμένα ο κόσμος στη Λίμα. Βέβαια, καμία σχέση δεν έχει ο τρόπο ζωής στην πρωτεύουσα με τον πραγματικά φτωχό τρόπο ζωής στην ύπαιθρο του Περού που θα συναντήσετε – σε πολλές περιπτώσεις τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης ή αποχέτευσης είναι πολυτέλειες – αλλά ακόμα και στη Λίμα όλα γύρω σου, σου αφήνουν ένα αίσθημα συμπάθειας για τον λαό αυτό που μάλλον ζει πολύ δύσκολα. Αν είστε … τυχεροί και ο καιρός είναι μουντός, τότε τα αισθήματα και συναισθήματα ως προς τη ζωή στο Περού κάνουν τις όποιες προσωπικές σκέψεις και αναλύσεις ακόμα πιο ενδιαφέρουσες.
Η διαμονή στη Λίμα είναι μια πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει. Είναι μια προετοιμασία. Είναι το ορεκτικό πριν το κυρίως πιάτο, καθώς ότι πρόκειται να ακολουθήσει πραγματικά θα σας συναρπάσει… από την πρώτη κιόλας στιγμή, πετώντας πάνω από και θαυμάζοντας τις άσπρες και απρόσιτες βουνοκορφές των Άνδεων.
ΤΕΛΟΣ 1ου Μέρους