Egnatia Post #3

 

 

 

 

  1. ΜΟνακο-Νίκαια-ΑΝΤΙπολις-ΚΑννες. Η πάντα μο-ν-α(δ)ι-κά μεσογειακή Κυανή Ακτή
  2. 10ημέρες στην κοσμοπολίτικη Κυανή Ακτή

 

Μερικές φορές οι διαβολικές συμπτώσεις που συμβαίνουν στη ζωή μας είναι τέτοιες που πραγματικά αναρωτιόμαστε αν τα πράγματα όντως εξελίσσονται τυχαία ή όλα τα γεγονότα είναι μέρος μιας τέλεια στημένης συνομωσίας! Έτσι, ακόμα και οι πιο ορθολογικά σκεπτόμενοι παρόλο που ξέρουμε ότι η τυχαιότητα των πραγμάτων είναι αυτή που δημιουργεί αυτές τις καταστάσεις, εντούτοις, όσο λογικά και να σκεπτόμαστε, πάντα μα πάντα θα σχολιάσουμε ότι … «ε…δεν είναι δυνατό να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σε μένα».

Πώς είναι δυνατό, λοιπόν, ανάμεσα σε τόσους προορισμούς στον κόσμο σε μια περίοδο 3 ετών εντονότατης ταξιδιωτικής δραστηριότητας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου ο πρώτος και ο τελευταίος προορισμός (βέβαια και για μερικές άλλες φορές ενδιάμεσα) να είναι οι ίδιος? Πώς είναι δυνατό η τύχη να τα φέρει έτσι ώστε να κλείσει και σχεδόν κυριολεκτικά ένας μεγάλος κύκλος ταξιδιωτικών περιπετειών ώστε ο συγκεκριμένος προορισμός να δεσμεύσει στην καρδιά μου αισθήματα τόσο διαφορετικά, αλλά και τόσο μοναδικά σχετιζόμενα με την αρχή και το τέλος μιας περιόδου – τα Yin και Yang – προσμονής αλλά και ολοκλήρωσης, χαράς αλλά και λύπης, συγκρατημένου ενθουσιασμού για το άγνωστο αλλά και ανείπωτης ικανοποίησης που κατακτήθηκε το άγνωστο – ή τουλάχιστο μέρος αυτού.

Αυτό ο προορισμός ήταν η Νίκαια (Nice) και γενικότερα η Νότια Γαλλία ή για τους φίλους … Cote d’Azur – η Κυανή Ακτή.

Γενικά

Η Νίκαια και όλη η Κυανή Ακτή είναι ένα από τα πολλά διαμάντια της Μεσογείου.  Χαρακτηρίζεται όχι μόνο από το υπέροχο κλίμα, τη γεωφυσική ποικιλομορφία, τη γαστρονομική πολυμορφία αλλά και από μια χωροταξία μοναδική. Είναι μια κλασσική Μεσογειακή περιοχή! Ξεκινώντας στα Ιταλο-γαλλικά σύνορα (αλλά και λίγο μέσα στην Ιταλία), η ακτογραμμή μέχρι τις Κάννες (Cannes) και το Σαίν Τροπέ (Saint Tropez), αλλά και για τους τολμηρούς μέχρι τα σύνορα με την Ισπανία, προσφέρει άπειρες δυνατότητες. Άλλωστε οι Έλληνες που ίδρυσαν αυτές τις αποικίες πριν χιλιάδες χρόνια δεν το έκαναν τυχαία και ασυλλόγιστα!

Κεντρικό σημείο σε όλη την ακτή της Γαλλίας αποτελεί η Νίκαια με το αεροδρόμιο που πιθανότητα είναι το βασικό σημείο εισόδου στην Κυανή Ακτή.

Φροντίστε να μείνετε κάπου κεντρικά. Πρότασή μας η περιοχή εκατέρωθεν των οδών Av de Verdun,  Av. Felix Faure και Bd Jean Jaures. Μπορεί η περιοχή να μην έχει τα μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά βοηθάει στην κίνησή σας μέσα στην πόλη καθώς είστε δύο βήματα από την παλιά πόλη, το «γεωγραφικό» κέντρο της πόλης και φυσικά την παραλία.

Το πρώτο πράμα που αξίζει να κάνετε είναι να γνωρίσετε την παραλία – Promenade des Anglais – που και μόνο το όνομά της υποδηλώνει σχέσεις με την Αγγλία. Είναι ένα πανέμορφο σημείο ελέγχου της πόλης, προσιτή όλες τις ώρες της ημέρας – από το πρωινό jogging ή ποδήλατο, τη μεσημεριανή βόλτα, το απογευματινό παγωτό και το βραδινό δείπνο ή βόλτα. Θυμίζει λίγο από Μαϊάμι, αλλά παρόλη την αίγλη και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, η αμερικάνικη πόλη νομίζω ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Νίκαια στην αμεσότητα, γραφικότητα και ζεστασιά που προσδίδει στον επισκέπτη. Η παραλία είναι αναπόσπαστο μέλος την πόλης, κάτι που άλλωστε ισχύει για τις περισσότερες πόλεις της Μεσογείου.

Αφού περπατήσετε στην παραλία, συνεχίστε ανατολικά στην παλιά πόλη (Vieille Ville). Χαθείτε στα στενά της παλιάς πόλης, στις μικρές πλατείες με τα όμορφα café, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά και απολαύστε την πανέμορφη αρχιτεκτονική (τεχνοτροπία και χρώματα) που είναι παρούσα σε όλη τη Μεσόγειο από τη Γαλλία μέχρι τα Ιόνια Νησιά. Η Νίκαια δεν είναι τόσο ένας προορισμός για μουσεία, αλλά είναι προορισμός να γνωρίσουν, οι Βορειο-ευρωπαίοι, και να γευτούν ξανά, οι Νοτιο-ευρωπαίοι/Μεσόγειοι, τις μοναδικές απλές χάρες της Μεσογείου – φύση, ήλιος και θάλασσα, φαγητό και διασκέδαση.

Σταματήστε σε ένα café και παρατηρήστε την ανθρωπογεωγραφία.  Όλες οι εθνότητες είναι παρούσες  εδώ με πρώτους και καλύτερους, εκτός από τους Γάλλους, τους Άγγλους καθώς η Νίκαια είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός για αυτούς – ειδικά για οικογένειες και ειδικά την άνοιξη/καλοκαίρι. Άλλωστε, πολλοί Άγγλοι έχουν αγοράσει σπίτια και μένουν μόνιμα στη Νότια Γαλλία.

Το μεσημέρι, σαν κλασικοί κάτοικοι της Μεσογείου πάρτε τη σιέστα σας και το απόγευμα βγείτε μια βόλτα και πάλι στην παραλία. Περιδιαβείτε τις υπαίθριες καλοκαιρινές αγορές, τα μαγαζιά και όταν το σούρουπο έρθει σιγά σιγά διαλέξτε ένα ωραίο και γραφικό εστιατόριο στις πάμπολλες μικρές πλατείες και γευτείτε τοπικά εδέσματα (ψάρι) και ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί. Στην περιοχή της Acropolis, και συγκεκριμένα στην πλατεία Garibaldi, λίγο πιο βόρεια από την παλιά πόλη, υπήρχε ένα καταπληκτικό αλλά σεμνό εστιατόριο με θαλασσινά που οι πιατέλες του – από τα λίγα και απέριττα πιάτα που σέρβιρε – ήταν γεμάτες με όλων των ειδών τα θαλασσινά – καβούρια, αστακούς, όστρακα, μύδια και χίλια μύρια άλλα – όλα συνοδευόμενα με ψωμί, βούτυρο και λευκό κρασί. Τελικά κάτι τέτοιοι προορισμοί είναι αυτοί που σου (υπεν-)θυμίζουν τις χάρες της Μεσογείου. Για πιο αργά βρείτε ένα από τα πολλά μπαράκια για ποτό ή απλά πάρτε ένα παγωτό και απολαύσετε τη βραδινή βόλτα και το βραδινό αεράκι. Αν δεν είναι αυτές ώρες και μέρες ξεκούρασης και απόλαυσης δεν ξέρω τι άλλο είναι.

Την επόμενη μέρα είτε μπορείτε να περιδιαβείτε τις ίδιες γειτονιές είτε να κινηθείτε πιο κεντρικά στην πόλη όπου τα κτίρια θυμίζουν πλέον μοντέρνα πόλη. Δείτε και νιώστε την καθημερινότητα των κατοίκων, φανταστείτε για λίγο ότι και εσείς είστε κάτοικοι της πόλης και απολαμβάνετε τις χάρες και χαρές της Νίκαιας και μετά επιστρέψτε στη βάση σας μετά από ένα πέρασμα από την πλατεία Massena.  Το απόγευμα κινηθείτε δυτικά από την παλιά πόλη και περιηγηθείτε είτε στο λιμάνι της Νίκαιας είτε στο Λόφο του Κάστρου (Castle Hill), ένα λόφο ακριβώς στα ανατολικά της παλιάς πόλης. Ανεβείτε και περιδιαβείτε τα μονοπάτια και ξεκουραστείτε. Αν είστε τυχεροί μπορεί να βρείτε εκδηλώσεις. Βγάλτε μερικές φωτογραφίες, πάρτε ένα παγωμένο τσάι ή ένα γλυκό και απολαύστε την ηρεμία και τη θέα. Αν επιθυμείτε μπορείτε να ολοκληρώσετε την τρίτη μέρα σας με κάποια μουσεία (Αρχαιολογικό, μοντέρνας τέχνης) ή καθεδρικούς ναούς και με μια πιο «φιλολογική- ιστορική- λαογραφική» νότα στην επίσκεψή σας.

Τρεις με τέσσερις μέρες είναι αρκετές για τη Νίκαια, οπότε και είστε έτοιμοι για τον επόμενο σταθμό σας –  το φημισμένο Μονακό.

Για του λάτρεις της αστικής συγκοινωνίας, υπάρχει λεωφορείο που σε λιγότερο από τρία τέταρτα από τη Νίκαια θα φτάσει στη χώρα των Μονεγάσκων. Βέβαια, το πόσο γνωστό είναι το Μονακό είναι θα έλεγα αντιστρόφως ανάλογο με τα σημεία για εξερεύνηση. Έτσι, δύο μέρες είναι αρκετές.

Για τους λάτρεις – και μη – της Formula 1, περπατήστε τη διαδρομή του ίσως πιο φημισμένου circuit στο ετήσιο πρόγραμμα αγώνων. Αυτό που τόσα χρόνια βλέπατε στην τηλεόραση τώρα μπορείτε να το «ακουμπήσετε». Περπατήσατε δίπλα στην προκυμαία και μετά ανεβείτε την Av d’ Ostende χαζεύοντας πραγματικά σα μικρά παιδιά τα κότερα-«νησιά» που βρίσκονται στο λιμάνι. Περάστε μπροστά από το καζίνο και μετά κατηφορίστε στη θάλασσα. Περάστε κάτω από το “Tunnel” και βρεθείτε πάλι στην προκυμαία –  τα ονομαζόμενο Λιμάνι του Ηρακλή (Porte Hercule). (Τα κοινά σημεία με την αρχαία Ελλάδα δεν παύουν να υπάρχουν). Στη διαδρομή δε θα περάσει στιγμή που να μην ακούσετε ένα υπερ-αυτοκίνητο να περνάει δίπλα σας και απλά γυρίστε το κεφάλι και ετοιμάστε τη φωτογραφικής σας μηχανή. Ο θηλυκός πληθυσμός, και για όσο χρόνο οι άνδρες-παιδιά ασχολούνται με το … χρώμα μιας Ferrari 458 Italia ή μιας Bentley, μπορεί να αφιερώσει το χρόνο του στα πανάκριβα μαγαζιά ρούχων που υπάρχουν γύρω. Τελικά, ακόμη και στο Μονακό κανείς δε μένει ανικανοποίητος.

Βρείτε ένα café και απολαύστε τον κόσμο, τα αυτοκίνητα, τα σπίτια και το όλο στήσιμο της πόλης καθώς δεν είναι πολλές οι φορές που έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε την καθημερινότητα σε μια πόλη-κράτος όπου η συγκέντρωση κατοίκων, κατά-κεφαλήν εισοδήματος, πλούτου είναι από τις πιο υψηλές ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Αν αφιερώσατε την πρώτη μέρα για μια βόλτα και γνωριμία με την πόλη, μπορείτε να αφιερώσετε τη δεύτερη για βόλτα στην παλιά πόλη και φυσικά στο Ωκεανογραφικό Μουσείο, χτισμένο σα φωλιά στην άκρη του γκρεμού. Αποτελεί διαμάντι για μικρούς και μεγάλους. Επίσης, επισκεφτείτε τον Καθεδρικό Ναό, περπατήστε στα στενά της παλιάς πόλης και αφήστε για το τέλος το Παλάτι. Θα έχετε κλείσει όμορφα τη βόλτα σας στα νοτιοδυτικά της παλιάς πόλης αφού φροντίσετε να βγείτε φωτογραφίες καθώς το σημείο αποτελεί πολύ όμορφο μέρος για να θαυμάσετε και να απαθανατίσετε την πόλη που απλώνεται μπροστά σας. Τέλος, αν έχετε και άλλο χρόνο μπορείτε να περπατήστε στα δυτικά της παλιά πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή Fontvieille. Το στάδιο, το μουσείο αυτοκινήτων και το μουσείο γραμματοσήμων είναι σημεία που αξίζουν να επισκεφτείτε. Περπατήστε μέχρι τη μαρίνα μπροστά στο ξενοδοχείο Marriot και επιστρέψτε στο κέντρο.

Σίγουρα ένα λεπτό θέμα για το Μονακό είναι το φαγητό. Λίγο οι τιμές, λίγο το ωράριο –  ειδικά το καλοκαίρι – λίγο οι περιορισμένες επιλογές και ίσως σας δημιουργήσουν κάποιο θέμα. Έτσι η πρότασή μας είναι απλά να επιστρέψετε στην Νίκαια όπου και δε θα κουραστείτε να βρείτε ένα εστιατόριο της αρεσκείας σας και θα  γευτείτε ωραίες γεύσεις αλλά και η τσέπη σας δε θα ελαφρύνει τόσο πολύ.

Η Νίκαια και το Μονακό αποτελούν τον κορμό ενός ταξιδιού στην Κυανή Ακτή. Αν πάλι έχετε μέρες και διάθεση, κινηθείτε δυτικά της Νίκαιας.

Η Antibes (Αντίπολις στα Ελληνικά), μια γραφικότατη πόλη, βρίσκεται στο δρόμο σας. Παρκάρετε κάπου περιφερειακά καθώς το παρκάρισμα στο κέντρο ίσως αποτελέσει ένα μικρό πρόβλημα και περπατήστε, σταματήστε για ένα καφέ ή φαγητό, επισκεφτείτε τη μαρίνα και συνεχίστε δυτικά. Αν θέλετε να βγείτε λίγο εκτός πορείας, και έχετε αμάξι, στρίψτε δεξιά και κατευθυνθείτε στην περιοχή Sophia Antipolis, Valbonne. Μπορεί στη Θεσσαλονίκη να συζητούμε για πάνω από επτά χρόνια για τη Ζώνη Καινοτομίας – και για το τι ακριβώς θα είναι – αλλά στη Sophia Antipolis υπάρχει εδώ και χρόνια ένα παγκοσμίου φήμης πρότυπο Τεχνολογικό Πάρκο καινοτομίας που αποτελεί και τη βάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προτύπων Τηλεπικοινωνιών (ETSI). Η περιοχή είναι πολύ όμορφη γιατί βρίσκεται στο βουνό και οι διαδρομές με το αμάξι είναι πραγματικά μοναδικές μέσα στα δέντρα και την πράσινη, ξερή και τυπικά μεσογειακή βλάστηση. Προσοχή μόνο στον προσανατολισμό – θα χρειαστείτε χάρτη οπωσδήποτε – καθώς το δίκτυο δρόμων αποτελεί ένα λαβύρινθο.

Αν είστε λίγο παραπάνω αντικομφορμιστές ή απλά είναι η δεύτερη ή τρίτη φορά που επισκέπτεστε την περιοχή, βρείτε κάποιο ξενοδοχείο στην περιοχή και αφιερώστε μία-δύο ημέρες για να γνωρίστε τη γαλλική ύπαιθρο. Θα βρείτε πολλές επιλογές για μια ήσυχη βόλτα, μια κρύα λεμονάδα και ένα καλό δείπνο σε ένα από τα πολλά χωριά της περιοχής, ίσως πιο ποιοτικά και από ότι μπορεί να βρείτε στις πόλεις. Αν πάλι θέλετε να συνεχίστε παραλιακά, τελευταίος προορισμός στα δυτικά αποτελούν οι Κάννες. Αφήστε το αμάξι στην είσοδο της πόλης και περπατήστε μέχρι την άλλη άκρη και τη μαρίνα. Φυσικά αν είστε φίλος του κινηματογράφου πρέπει να την επισκεφτείτε στο Φεστιβάλ των Καννών, αλλά αν δε σας αρέσει η πολυκοσμία, μάλλον πρέπει να το αποφύγετε, όπως και άλλα φεστιβάλ ή διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ

Η Cote d’Azur είναι προορισμός που δύσκολα βγαίνει από την ατζέντα ταξιδιών.

Είναι προσιτή σε όλους τους τύπους ταξιδιωτών και για όλα τα βαλάντια. Ζευγάρια, οικογένειες, solo ταξιδευτές, παρέες φίλων, βορειοευρωπαίοι, αμερικάνοι,  ασιάτες – όλοι βρίσκουν το κομμάτι που τους αρμόζει και που τους εκφράζει και όλοι έχουν σίγουρα τα καλύτερα λόγια να πουν. Είναι προσιτή όλο το χρόνο. Αν είναι άνοιξη ή καλοκαίρι βγαίνοντας από το αεροδρόμιο της Νίκαιας η ζέστη και οι φοίνικες σε καλωσορίζουν. Αν είναι φθινόπωρο ή χειμώνας η ηρεμία σε προδιαθέτει για μια ήρεμη και απολαυστικά χαλαρή διαμονή.

Ειδικά για εμάς τους Έλληνες ένα ταξίδι στη Νίκαια είναι σαν ένα ταξίδι σε κάποιο μέρος της Ελλάδας όχι μόνο για το κλίμα, την κουζίνα ή τη φύση αλλά και λόγω των δεσμών που υπάρχουν με τη Νότια Γαλλία, καθώς πολλές πόλεις αποτελούν ελληνικές αποικίες. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να μάθετε για την ιστορία της περιοχής. Ειδικά για τους θεσσαλονικείς ένα ταξίδι στη Νίκαια είναι σαν ένα ταξίδι σε άλλη μία «Θεσσαλονίκη που όλοι θα θέλαμε» – αν και οι χαρακτηρισμός αυτός είναι μάλλον κλεμμένος από τη Βαρκελώνη.

Με τρεις ημέρες στη Νίκαια – ειδικά αν είναι το πρώτο σας ταξίδι εκεί, δύο στο Μονακό, μία στην Αντίπολη, μία στις Κάννες και δύο ημέρες οδηγώντας στη γαλλική ύπαιθρο έχετε, μαζί με το ταξίδι μέσω Μιλάνου ή Ρώμης από Θεσσαλονίκη ή Αθήνα, ένα γεμάτο δεκαήμερο για να νιώσετε τον παλμό της Νότιας Γαλλίας και ειδικά με ένα προϋπολογισμό που με μερικές έξυπνες επιλογές μπορεί να κρατηθεί χαμηλά Οι πολύ θαρραλέοι και αυτοί με άνεση χρόνου, μπορούν να νοικιάσουν ένα αμάξι και ξεκινώντας από τη Βεντιμίλια, Ιταλία (Ventimiglia) να φτάσουν μέχρι τη Βαρκελώνη οδηγώντας! Άλλοι μπορεί να αφιερώσουν μόνο τέσσερα βράδια στη Νίκαια με μικρές εκδρομές στις γύρω πόλεις.

Ένα είναι πάντως σίγουρο. Όποιο ταξίδι και να επιλέξετε, θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη σας!

Συνοπτικά (Δύο άτομα, για 10 ημέρες)

Πτήσεις – Alitalia, Κόστος (~400€)- Ανάλογα με την περίοδο κράτησης

Διαμονή – Κατά προτίμηση στη Νίκαια. Ημερήσιο Κόστος (<100€) (δίκλινο)

Φαγητό/Διασκέδαση/Αξιοθέατα/Μετακινήσεις – Ημερήσιο (κατά μέσο όρο) κόστος (<80 €)

Συνολικός Προϋπολογισμός ~2000 €