Bahrain – Μπαχρέιν
Πρέπει να ομολογήσω ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια ανήκα μάλλον στη μειονότητα μεταξύ φίλων και γνωστών που δεν είχαν επισκεφτεί το Dubai.
Για λόγους που κινούνταν στη σφαίρα της «πεισματικής» άρνησης να επισκεφτώ ένα προορισμό που στο μυαλό μου ήταν συνυφασμένος με τη φράση «εικονική πραγματικότητα», θεωρούσα ότι βρισκόμενος στο Dubai θα… πρόδιδα τα ταξιδιωτικά μου ιδεώδη.
Τελικά αποδείχθηκε ότι το ταξίδι στο Dubai όχι μόνο δεν πρόδωσε τα ταξιδιωτικά μου ιδεώδη, αλλά τα εμπλούτισε ακόμη περισσότερο. Ήταν ένας προορισμός που επιβεβαίωσε το γεγονός ότι τα ταξίδια είναι κάτι σαν τη δημοσιότητα! Και όπως «δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα» – «There is no such thing like bad publicity» – έτσι και κάθε ταξίδι μόνο όφελος μπορεί να προσδώσει στον ταξιδιώτη. Αρκεί ο ταξιδιώτης να έχει ένα κριτικό και εκπαιδευμένο μάτι ώστε να διακρίνει, στην περίπτωση του Dubai, εκτός και “πίσω” από την εικονική πραγματικότητα που σε μερικά σημεία «βγάζει μάτι», άλλα θέματα όπως τις πελώριες κοινωνικές αντιθέσεις που υπάρχουν, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην «πρόοδο» που συντελείται σε τέτοια μέρη, τη, για πολλούς, εικόνα της «μελλοντικής κοινωνίας» και «μελλοντικού τρόπου ταξιδιού» που ένας τέτοιος προορισμός προφητικά μας παρουσιάζει και άλλα.
Για να κατευνάσω, λοιπόν, τον «εγωισμό μου» και να έχω μια πολύ καλή δικαιολογία σε φίλους και γνωστούς για το κατά πόσο τελικά έβαλα νερό στο κρασί μου και επισκέφθηκα το Dubai, αποφάσισα να εμπλουτίσω το ταξίδι μου με άλλη μια χώρα της Μέσης Ανατολής, το Bahrain. (Σε μερικούς ανακοίνωνα ότι το βασικό ταξίδι ήταν στο Bahrain με μόνο “2-3 μέρες” στο Dubai).
Η απόφαση δεν ήταν δύσκολη. Πληροφορίες που συνέλεξα μπόρεσαν δια της ατόπου απαγωγής να ακυρώσουν μερικούς πιθανούς προορισμούς και αφού τελικά ούτε στο Kuwait ήθελα να δω ένα πύραυλο Tomahawk να πετάει πάνω από το κεφάλι μου, ούτε επιθυμούσα να συλληφθώ στην Σαουδική Αραβία επειδή δε θα μπορούσα να αποδείξω ότι η κοπέλα που με συνόδευε συνδέεται μαζί μου με δεσμά συγγένειας ή γάμου (είναι όντως πραγματικό), αποφάσισα τελικά να επισκεφτώ το Bahrain. Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν το μετάνιωσα.
Η πρότασή μας.
Φροντίστε να επισκεφθείτε το Bahrain την άνοιξη.
Το σημείο εκκίνησης είναι φυσικά η πρωτεύουσα του Bahrain, Manama, που μπορεί να γίνει η βάση για τις όποιες εξορμήσεις στο νησί καθώς υπάρχει πληθώρα ξενοδοχείων. Συστήνεται για τις περισσότερες – αν όχι όλες – ημέρες να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο καθώς και οι αποστάσεις, αλλά και οι θερμοκρασίες συνήθως κάνουν απαγορευτικό το περπάτημα. Πάντως, η “χωροταξία” του νησιού βοηθάει καθώς όλα σχεδόν τα μέρη προσεγγίζονται εύκολα. Φυσικά, όπως σε κάθε περίπτωση για να μη σας «έρθει απότομα» η γνωριμία με μια αρκετά διαφορετική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα χώρα, πιείτε μία “ταξιδιωτική σόδα” αφιερώνοντας τις δύο πρώτες μέρες να γνωρίστε την πρωτεύουσα και να εγκλιματιστείτε.
Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το Εθνικό Μουσείο του Bahrain (National Bahrain Museum) – πραγματικά ένα θησαυρό ως προς τα ιστορικά δεδομένα, φωτογραφίες και πληροφορίες για τον πολιτισμό που κατοίκησε στο σημερινό Bahrain πριν πολλά χρόνια.
Οριοθετείστε τη βασική περιοχή στην πρωτεύουσα που θα γνωρίσετε μεταξύ των δρόμων King Faisal Highway στα βόρεια και δυτικά, Salmaniya Avenue στα νότια και Al Fatih Highway στα ανατολικά.
Η είσοδος της πόλης είναι η Sheikh Hamad Causeway που γίνεται μετά Government Avenue και σας εισάγει στην περιοχή Diplomatic Area. Περπατήστε χαζεύοντας και συλλέγοντας εικόνες.
Απολαύστε το διαφορετικό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα σκηνικό και τη διαφορετική και ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Μπορεί η πρωτεύουσα Manama να μην είναι η Βαρκελώνη, αλλά και μόνο η διαφορετικότητα είναι ενδιαφέρουσα. Περπατήστε, οδηγήστε, βγάλτε φωτογραφίες, κοιτάξτε γύρω σας για να «ρουφήξτε» τα χαρακτηριστικά και την ατμόσφαιρα που η πρωτεύουσα αποπνέει. Οι άνθρωποι, τα χρώματα, τα κτίρια, τα αυτοκίνητα, η φύση, ο αέρας, η αρχιτεκτονική – όχι μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία αλλά το όλο στήσιμο της πόλης – είναι αυτά που σιγά σιγά θα αρχίσουν να δημιουργούν και να χαράσσουν στην καρδιά σας και στη μνήμη σας τα αισθήματα, συναισθήματα και εμπειρίες που όταν φύγετε από τη χώρα θα συνθέσουν τις εντυπώσεις σας από το Bahrain. Αυτό που σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή σας είναι το Bahrain World Trade Centre, ένα εντυπωσιακό από αρχιτεκτονικής άποψης «διπλό» κτίριο – το πρώτο κτίριο στον κόσμο με ανεμογεννήτριες, αλλά και οι διπλοί πύργοι στο Bahrain Financial Harbour που είναι τα υψηλότερα κτίρια στο Bahrain.
Περιδιαβείτε τα στενά της ίσως υπερεκτιμημένης Manama Souk, αλλά προσέξτε στις αγορές σας. Η άλλη επιλογή είναι να επισκεφτείτε τα εμπορικά κέντρα τα οποία πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν αν όχι καλύτερα, εφάμιλλα με αυτά του Dubai.
Αφιερώστε σίγουρα ένα δίωρο για το επιβλητικό Al Fateh Grand Mosque, από τα μεγαλύτερα τεμένη στον κόσμο. Φροντίστε να κάνετε ένα μικρό τουρ. Διαβάστε μερικά από τα φυλλάδια που θα σας δώσουν. Αν κάποιοι από τους υπεύθυνους είναι διαθέσιμοι μη διστάσετε να ρωτήσετε και να συζητήσετε για το κοράνι και το Ισλάμ και να αποκτήσετε μια διαφορετική οπτική γωνία για τις θρησκείες στον κόσμο. Μπορώ να ομολογήσω ότι ο ιερέας που γνωρίσαμε φαινόταν ένα φωτισμένο άτομο κυρίως για τον τρόπο συζήτησης και συνεννόησης μαζί μας.
Κινηθείτε στο βόρεια όρια της πόλης και επισκεφτείτε την πληθώρα των εμπορικών κέντρων που βρίσκονται εκεί.
Τα απογεύματα και όταν τα φώτα πέσουν επισκεφτείτε την περιοχή Adliya για φαγητό ή για ποτά. Είναι ευκαιρία να «χωνέψετε» τις εμπειρίες της ημέρας και να αρχίσετε να αναλύετε και να κάνετε κτήμα σας αυτά που έχετε δει. Αυτές οι βόλτες είναι κάτι σαν τις υποτιθέμενες μαθητικές βραδινές επαναλήψεις, ώστε να κάνουμε κτήμα μας αυτά που ακούσαμε από το δάσκαλο το πρωί στο σχολείο. Ανταλλάξτε εμπειρίες, εικόνες και απόψεις και δείτε πώς η παρέα σας «είδε» την πόλη. Θα εκπλαγείτε από τη διαφορετικότητα στον τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται και «προσεγγίζει» ένα προορισμό. (Αν ταξιδεύετε solo, απλά συμπληρώστε το ημερολόγιό σας)!
Όταν νιώσετε ότι έχετε δει πολλά στην πρωτεύουσα, είναι καιρός να κινηθείτε εκτός πόλης.
Τί να δείτε?
Το Tree of Life, ένα δέντρο κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά μέσα στην έρημο που όπως λέει και το όνομά του συμβολίζει τη ζωή που δημιουργήθηκε από το τίποτα. Βέβαια, φροντίστε να έχετε χρόνο να το βρείτε καθώς οι πινακίδες είναι μάλλον ανύπαρκτες και μπορεί να κάνετε γύρους χωρίς επιτυχία. Η απουσία σημαντικών σημείων αναφοράς στην έρημο δημιουργεί ενίοτε προβλήματα! Ίσως ο καλύτερος τρόπος – που και εμείς χρησιμοποιήσαμε – είναι να ακολουθήσετε ένα διερχόμενο αμάξι ρωτώντας του επιβαίνοντες με την προϋπόθεση ότι α/ οι επιβάτες δε δείχνουν ξένοι και άρα δε θα έχουν το ίδιο πρόβλημα με εσάς β/ ότι οι επιβάτες θα είναι ένας άντρας και μία γυναίκα και άρα θα έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι επισκέπτες του Tree of Life.
Το Bahrain International Circuit είναι η Formula1 πίστα που εδώ και χρόνια έχει βάλει τη χώρα στο καλενδάρι των αγώνων και έχει κάνει πασίγνωστη τη μικρή αυτή χώρα. Ακόμα και αν δεν είναι περίοδος αγώνων, έχετε τη δυνατότητα να περιδιαβείτε λίγο τους χώρους, να πιείτε ένα καφεδάκι και να ανεβείτε στο βασικό stand που υπό άλλες συνθήκες θα πληρώνατε μια μικρή περιουσία για να βρείτε κάθισμα.
Το Middle Island όπου βρίσκονται τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία. H διαδρομή – περί τα 15 χιλιόμετρα – είναι μοναδική, αφού οδηγείτε μόνο πάνω σε μία γέφυρα/δρόμο – την King Fahd Causeway – που ενώνει το Bahrain με τη Saudi Arabia. Θυμίζει λίγο τα Keys στη Florida. Αφήστε το αυτοκίνητο, πιείτε ένα καφεδάκι ή κάνετε μία βόλτα, θαυμάστε τη θέα από το κεντρικό κτίριο, σκεφτείτε πώς θα ήταν να περνούσατε τα σύνορα και να βρεθείτε σε μια χώρα ακόμα πιο διαφορετική από το Bahrain και μετά επιστρέψτε πίσω στην πρωτεύουσα.
Το Al Areen Wildlife Park and Reserve στην νότια πλευρά του νησιού. Μία κυριολεκτικά όαση στην έρημο με ένα μικρό ζωολογικό κήπο με δέντρα και ζώα και χαρακτηριστική ησυχία που μπορεί να αποτελέσει σημείο ξεκούρασης καθώς το μάτι και το σώμα που μπορεί να καταπονούνται από τις «οπτικές και σωματικές συνθήκες» εδώ μπορούν να ηρεμήσουν. Μπορείτε να δείτε μερικά από το ζώα και υπάρχει και λεωφορείο που σας πάει σε όλο το πάρκο. Μία καλή βόλτα με το λεωφορείο, ένα καφές και μερικές στιγμές ξεκούρασης μπορεί να σας χαρίσουν ένα τετράωρο ηρεμίας και χαλάρωσης.
Κεντρικά του νησιού υπάρχει η πρώτη πετρελαιοπηγή του Bahrain και δίπλα το Μουσείο Πετρελαίου που είναι άλλο ένα σημείο που μπορείτε να προσθέσετε στη διαδρομή σας.
Άλλες περιοχές είναι η αρχαιολογική περιοχή Saar, το νησί Muharraq και το Bahrain Fort στα βόρεια του νησιού ή το χωριό Al Jasra με παράδοση στις χειροτεχνίες. Τέλος, απλά οδηγήστε και χαρείτε τη λιτή και σκληρή ομορφιά της ερήμου που είναι πρωτόγνωρη για το μάτι ενός Ευρωπαίου!
Το ιδανικό χρονικό διάστημα για μια επίσκεψη στο Bahrain είναι 4 ημέρες αφιερώνοντας δύο στην πρωτεύουσα και δύο στο υπόλοιπο νησί. Για αυτούς που θέλουν να εξερευνήσουν πιο πολλά αρκούν άλλες δύο-τρεις μέρες. Φροντίστε να συνδυάσετε το Bahrain με ένα άλλο προορισμό στα κεντρικά/νότια της Αραβικής Χερσονήσου ώστε να αρχίσετε να συλλέγετε και συνθέτετε τη συνολική εικόνα και αίσθηση που αποπνέουν οι χώρες αυτές.
Κλείνοντας
Το Bahrain είναι μια πραγματικά μικρή χώρα που στο άκουσμά της πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν για τους λόγους που σας οδήγησαν να το επισκεφτείτε. Εντούτοις, το μέγεθος της χώρας αλλά και τα κοινά χαρακτηριστικά με άλλες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου κάνουν τη χώρα αυτή ένα ιδανικό προορισμό ώστε μέσα σε σχετικά λίγο χρονικό διάστημα να σας εισαγάγει σταδιακά στον πολιτισμό των χωρών της Μέσης Ανατολής δημιουργώντας όχι μόνο εμπειρίες ταξιδιωτικές χαλάρωσης και ευχάριστης διαμονής, αλλά και ερεθίσματα για συζητήσεις και αναλύσεις ιστορικού, πολιτικού, πολιτισμικού περιεχομένου, καθώς ένα ταξίδι για να είναι ολοκληρωμένο πρέπει να δημιουργεί και τις απαραίτητες «φιλοσοφικές» αναζητήσεις.
Η οικονομική και οικιστική ανάπτυξη, ο πολιτισμός, η πληθώρα μεταναστών από την Ασία που στην αρχή πραγματικά σε ξενίζει, η ιστορία του πετρελαίου, οι πολιτικές προεκτάσεις, οι στενές πολιτικές και πολιτισμικές σχέσεις με τις Η.Π.Α που είναι έκδηλες σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας καθώς οι ιστορικοί δεσμοί λόγω πετρελαίου παραμένουν (το Bahrain αποτελεί τη βάση του 5ου Στόλου στον Περσικό Κόλπο), οι σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής είναι μια σειρά θεμάτων που όσο και να θέλει κανείς δεν μπορεί να αποφύγει. Αποτελούν αφορμές για συζητήσεις, εμβαθύνσεις και πιθανές απαντήσεις που θα αρχίσουν να μορφοποιούν σταδιακά την εικόνα που ο καθένας θα δημιουργήσει για αυτή τη χώρα του κόσμου.
Μπορεί το Bahrain να μην έχει την υπερβολή του Dubai, που παρεμπιπτόντως φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που είχε εμφανιστεί πριν μερικά χρόνια, μπορεί να μην έχει την ομορφιά και τα χαρακτηριστικά της «πιο βιώσιμα ανερχόμενης δύναμης» του Qatar, μπορεί να μην είναι η Σαουδική Αραβία με πιο σκληρούς νόμους, μπορεί να μην είναι Συρία, Ισραήλ, Λίβανος ή Αίγυπτος με πιο αυτόχθονα και παραδοσιακά χαρακτηριστικά Μέσης Ανατολή/Ανατολικής Μεσογείου, αλλά ακριβώς λόγω αυτής της “μετριοπάθειάς” του, δεν παύει να αποτελεί μια ευχάριστη νότα στο συγκρότημα χωρών που δημιουργούν τη Μέση Ανατολή και να ισορροπεί όμορφα μεταξύ των άκρων.
Έτσι, ο ταξιδιώτης επισκεπτόμενος και τις υπόλοιπες χώρες της Χερσονήσου, θα μπορεί πλέον συμπληρώσει ένα ταξιδιωτικό και πολιτικό puzzle για τη γωνιά αυτή του κόσμου.
Συνοπτικά (Δύο άτομα, για τέσσερις διανυκτερεύσεις)
Πτήσεις – Gulf Air, Κόστος (~500) – Ανάλογα με την περίοδο κράτησης
Διαμονή – Manama. Ημερήσιο Κόστος (~125) (δίκλινο)
Φαγητό/Διασκέδαση/Αξιοθέατα/Μετακινήσεις – Ημερήσιο (κατά μέσο όρο) κόστος (100-200 Ευρώ)
Συνολικός Προϋπολογισμός 1500-2000 Ευρώ
Ψάξτε. Αυτοσχεδιάστε. Ταξιδέψτε. Ζήστε.
Βύρων Μπακαΐμης
byronbak@gmail.com